Een baby!
Je bent zwanger en wil een gezond kindje. Je hebt een zwangerschapswens en je rookt. Je weet dat het niet goed is wat je doet, toch lukt het niet om te stoppen. In je omgeving wordt veel gerookt, collega’s vragen om even samen buiten een sigaretje te roken.
Je partner is zwanger en je wil niet dat zij en je kindje met jou meeroken. Je hebt al kinderen en gaat steeds naar buiten om te roken, je wil niet dat zij het zien wat je doet. Ook wil je niet dat ze sigarettenrook inademen, want dat is slecht.
Een kleinkindje op komst
Je bent gevraagd als oppas voor een dag in de week. Je wil dit wel doen, maar je wil niet dat de kleine meerookt. Ook wil je graag spelen met je kleinkindje, even samen rennen of een stukje fietsen, zonder meteen buiten adem te zijn.
Je kinderen komen op bezoek en brengen de kleinkinderen mee. Je kleinzoon van 7 jaar zegt: ‘oma, stop met roken, dat maakt je ziek’. Je kleindochter van 4 jaar zegt tegen opa dat roken stinkt.
Allerlei redenen om als volwassene te stoppen met roken. Je wil niet dat de kinderen beginnen te roken of te vapen. Je hebt last van een schuldgevoel dat je probeert weg te duwen.
Rookvrij zwanger zijn, rookvrij blijven na de bevalling
Een speciaal traject helpt aanstaande ouders met extra uitleg hoe je je baby zo goed mogelijk beschermt. Je mag als zwangere zelfs nicotinevervangende middelen gebruiken.
Hoe werkt dit? Ook hier geldt, net zoals bij de andere trajecten, dat je van tevoren goed nadenkt over je aanpak. Grootouders volgen het gewone traject, met extra aandacht voor de kinderen.
Wat doe je als je in de verleiding komt?
Hoe pak je het aan als de drang sterk is?
Hoe ga je anders om met stress en spanning?
Hoe zorg je ervoor dat je op een gezond gewicht blijft en niet gaat snoepen en snaaien?
Wat doe je als andere mensen om je heen aan het roken zijn?
Het programma
Als stoppen met roken coach werk ik nauw samen met Sinefuma. Mijn begeleiding is telefonisch, je wordt gebeld op het moment dat we samen een afspraak hebben ingepland.
Nadat je aanmelding is gedaan bij Sinefuma, ga ik jou bellen voor een kort intakegesprek. Je krijgt een uitleg en de eerste afspraak wordt ingepland. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met mij, dan leg ik uit hoe je je kunt inschrijven.
Er zijn 6 gesprekken, in de eerste 2 praten we over hoe je het stoppen gaat aanpakken, gesprek 3 is rondom je stopdatum. Daarna zijn nog 3 begeleidingsgesprekken.
Werkboek
Naast de telefoongesprekken werk je ook in een boek, dat je helpt bij het maken van het plan, het stoppen en het volhouden. Dit boek krijg je toegestuurd bij het eerste gesprek.
Hulpmiddelen
In gesprek 1 bespreken we de hulpmiddelen. Deze worden aangevraagd. Je krijgt uitleg hoe dat gaat. De hulpmiddelen krijg je aan huis, Zorgapotheek regelt dit voor jou.
Nazorg
Als het traject afgelopen is, is ons werk nog niet gedaan. Stoppen met roken kan langer duren dan één traject. Als je wilt, help ik je verder. Ieder jaar krijg je een traject helemaal vergoed. Ook word je na 1 jaar gebeld met de vraag of je nog steeds gestopt bent. Mijn collega’s overleggen met jou wat je graag wilt, en helpen je verder. Laat je weten of je wenst om samen de draad weer op te pakken?
Aanmelden
Je kunt zelf bellen met Sinefuma, je wordt doorverwezen door een arts in het ziekenhuis, of je huisarts geeft je op voor het traject. Als je een zwangerschapswens hebt of je bent zwanger, word je doorverwezen door de plaatselijke behandelaar. Maar dan ook kun je zelf bellen om mee te doen.