Stoppen met roken
Het wordt even stil aan de lijn: ‘Heb jij ook gerookt?’ Mijn antwoord: ‘Jazeker!’ Vanaf 15 jaar, op het schoolplein, iedereen deed het. Diep in me zat een stem die zei dat ik het niet moest doen.
Nooit meer die onrust, niet meer moeten in plaats van willen. Niet meer bang zijn om geen sigaretten te hebben.
Roken kost veel geld. Het is niet goed voor je gezondheid. Je dokter heeft gezegd dat het beter is om te stoppen voor de operatie. De longarts heeft gezien dat je COPD hebt. Zoveel redenen om te stoppen!
Het is een verslaving. En het is ook een gewoonte. Stoppen is niet gemakkelijk, zeker weten!
Alles al geprobeerd?
Je stopt voor de eerste keer. Of je hebt al vaker geprobeerd. Het lukte, er gebeurde wat en je viel weer terug in de oude gewoonte.
Op een feestje denk je: ‘ach, eentje kan wel’, en ‘morgen stop ik wel weer’. Je kunt het vertrouwen in jezelf verliezen om er voor altijd af te kunnen blijven.
Andere gewoontes aanleren
Nicotinevervangers of tabletten helpen om de behoefte aan nicotine af te bouwen. In de tussentijd leer je:
Wat doe je als je in de verleiding komt?
Hoe pak je het aan als de drang sterk is?
Hoe ga je anders om met stress en spanning?
Hoe zorg je ervoor dat je op een gezond gewicht blijft en niet gaat snoepen en snaaien?
Wat doe je als andere mensen om je heen aan het roken zijn?
Waar moet ik de eerste tijd even wegblijven, omdat daar de verleiding te groot is?
Het programma
Als stoppen met roken coach werk ik nauw samen met Sinefuma. Mijn begeleiding is telefonisch, je wordt gebeld op het moment dat we samen een afspraak hebben ingepland.
Nadat je aanmelding is gedaan bij Sinefuma, ga ik jou bellen voor een kort intakegesprek. Je krijgt een uitleg en de eerste afspraak wordt ingepland. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met mij, dan leg ik uit hoe je je kunt inschrijven.
Er zijn 6 gesprekken, in de eerste 2 praten we over hoe je het stoppen gaat aanpakken, gesprek 3 is rondom je stopdatum. Daarna zijn nog 3 begeleidingsgesprekken.
Werkboek
Naast de telefoongesprekken werk je ook in een boek, dat je helpt bij het maken van het plan, het stoppen en het volhouden. Dit boek krijg je toegestuurd bij het eerste gesprek.
Hulpmiddelen
In gesprek 1 bespreken we de hulpmiddelen. Deze worden aangevraagd. Je krijgt uitleg hoe dat gaat. De hulpmiddelen krijg je aan huis, Zorgapotheek regelt dit voor jou.
Nazorg
Als het traject afgelopen is, is ons werk nog niet gedaan. Stoppen met roken kan langer duren dan één traject. Als je wilt, help ik je verder. Ieder jaar krijg je een traject helemaal vergoed. Ook word je na 1 jaar gebeld met de vraag of je nog steeds gestopt bent. Mijn collega’s overleggen met jou wat je graag wilt, en helpen je verder. Laat je weten of je wenst om samen de draad weer op te pakken?
Aanmelden
Je kunt zelf bellen met Sinefuma, je wordt doorverwezen door een arts in het ziekenhuis, of je huisarts geeft je op voor het traject. Als je een zwangerschapswens hebt of je bent zwanger, word je doorverwezen door de plaatselijke behandelaar. Maar dan ook kun je zelf bellen om mee te doen.